Betonul Celular Autoclavizat - un material ecologic, cu radioactivitate inferioara altor materiale de constructii

Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi a finalizat un studiu privind evaluarea nivelului de radiatii al mai multor materiale de constructii. Concluziile acestui studiu releva faptul ca toate materialele de constructii prezinta un nivel de radioactivitate, iar betonul celular autoclavizat (BCA) inregistreaza indici de radioactivitate sub limita admisa in Romania, inferiori altor materiale de zidarie si izolatie. 

Valoare Indice Radioactivitate

Majoritatea oamenilor petrec 80% din timp în interiorul clădirilor, astfel radioactivitatea naturală provenită din materialele de construcţii devine o sursă importantă de expunere la radiații. Toate materialele de construcţii conțin o anumită cantitate de radionuclizi. Materialele derivate din roci şi soluri conțin radionuclizi naturali din seriile 238U (uraniu) si 232Th (thoriu) precum si radioizotopul 40K (potasiu). In seria uraniului, segmentul de dezintegrare care începe cu 226Ra (radon) este cel mai important.

Radonul face parte din seria radioactivă a uraniului şi este prezent în materialele de construcţii. Fiind un gaz inert, radonul poate ajunge cu ușurința in mediile solide, așa cum sunt materialele de construcţii. De remarcat faptul că doar o fracțiune din radonul produs în volumul acestor materiale ajunge la suprafața externă a acestora şi implicit este eliberat în aerul din interiorul încăperilor construite pe baza acestor materiale.
În Romania se “interzice producerea, importul şi furnizarea de materiale pentru construcția de locuințe si alte clădiri sociale având în produsul finit concentrații (Bq/kg) în 226Ra, 232Th si 40K, astfel încât să nu se depășească în interiorul clădirilor nivelul de proiectare pentru radon de 200 Bq/m3, pentru clădirile care urmează să fie construite începând cu anul 2005 şi de 400 Bq/m3 pentru cele construite înainte de 2005, conform cu "Normele sanitare de bază privind desfășurarea în siguranţă a activităților nucleare", avizate de președintele CNCAN cu nr.3984/LB/31.03.2004 şi aprobate prin ordinul ministrului sănătății nr. 381/05.04.2004, revizuit în 2010. În lucrarea Raport Contract 901P-2015 se prezintă concentrația medie a radionuclizilor de radiu, thoriu şi potasiu în unele probe de materiale şi produse pentru construcţii analizate în cadrul laboratorului specializat din Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași.
În concluzie se poate spune că fenomenul de radioactivitate este foarte complex, datorită transformărilor şi echilibrelor care au loc în timpul procesului de dezintegrare, iar valorile prezentate pentru indicele de radioactivitate pot suferi modificări în favoarea oportunităților de folosire a materialelor respective în construcţii civile şi industriale.

Raportul complet il puteti accesa aici.

18 mai, 2016


 

Noutati

 
Proiecte de referinta -
 
 
SOMACO GRUP PREFABRICATE S.R.L.
Sediul central: Str. Biharia nr 67-77, etaj 2, Bucuresti sector 1
Tel: 031 425 45 77, Fax: 031 425 46 29, office@somaco.ro