12-05-2016

Grupul de firme Somaco finalizează proiectul “Modernizarea fabricii de BCA din Adjud”

Grupul de firme Somaco finalizează proiectul “Modernizarea fabricii de BCA din Adjud”, în valoare de peste 1.800.000 euro, a cărui finanţare a fost asigurată din fonduri Somaco şi din fonduri nerambursabile acordate de către Guvernul Norvegiei.


Somaco a finalizat pe 30 aprilie 2016 implementarea proiectului de modernizare a fabricii de beton celular autoclavizat din Adjud. Proiectul a fost finanțat din fonduri Somaco (peste 51%) şi din fonduri nerambursabile acordate de către Guvernul Norvegiei (Norway Grants) prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanţareInovare Verde în Industria din România (49%).


« În urmă cu un an, când a demarat proiectul, unul dintre obiectivele noastre pe termen scurt a fost creșterea eficienței producției și îmbunătățirea calității produselor prin alinierea echipamentelor fabricii din Adjud la standarde moderne, similare sau superioare competiției. Fabrica de BCA de la Adjud a fost pusă în funcțiune în 1975. În anul 2009, imediat după achiziția fabricii de către Somaco Grup Prefabricate, am început un proces de retehnologizare și de înlocuire a echipamentelor uzate moral și fizic. Din păcate, criza economică, care a afectat întreaga industrie și în special sectorul construcțiilor, ne-a pus în situația de a încetini ritmul de implementare a investițiilor. Cu ajutorul finanțării oferite de Guvernul Norvegiei, am putut accelera planul nostru inițial de investiții și am lansat astfel, în mai 2016, sistemul de zidărie și termoizolație cu BCA premium și ecologic» declară Sorin Miron, Directorul General al Grupului de firme Somaco.


Obiectivele proiectului, care răspund în egală măsura principiilor programului Inovare Verde în Industria din România cât și strategiei Somaco, au fost: reducerea cu minim 30% a consumului actual de resurse (energie si, mai ales, gaze naturale) în fabrica Adjud; scăderea procentului de deșeuri al fabricii Adjud cu 50% față de nivelul actual; generarea unui impact pozitiv asupra comunității (îmbunătățirea condițiilor de securitate în munca și a condițiilor de muncă în general).


Proiectul a fost implementat la Adjud cu ajutorul mai multor subproiecte, care au avut ca scop înlocuirea unor echipamente cheie din procesul de producție, menite să contribuie la indeplinirea obiectivelor proiectului – reducerea consumului de energie electrică și termică, creșterea calității produsului, protecția muncii si a mediului înconjurător, îmbunătățirea condițiilor de muncă. Preocuparea pentru ecologie s-a concretizat prin achiziționarea de echipamente pentru îmbunătățirea calității aerului din hala de producție și prin organizarea la Adjud a unei Zile Verzi, ocazie cu care s-au plantat în fabrică peste 2500 arbuști și flori.


« Mulțumesc tuturor partenerilor implicati în acest proiect. În special Guvernului Norvegiei și operatorului de program Innovation Norway, care ne-au dat posibilitatea să desfășuram acest proiect într-o manieră accelerată, care au arătat deschidere atât pentru aspecte tehnologice cât și ecologice și sociale, care au dovedit flexibilitate în acordarea sprijinului lor, extins pe parcursul derulării proiectului. Le mulțumesc tuturor membrilor echipei de proiect Somaco si tuturor angajatilor fabricii Adjud pentru implicare, pentru dorința și efortul lor ca proiectul să devină posibil. Este lăudabilă contribuția partenerilor acestui proiect (Hess, Mico Electro, Wiessman,  Electrometal, EvroPro Systems), care au petrecut săptămâni și luni alături de Somaco, pentru a pune în funcțiune și opera la parametri optimi echipamentele noi. Nu în ultimul rând le mulțumesc consultanților si auditorilor noștri, care au contribuit la succesul acestui proiect » menționează Sorin Miron.


în acest moment investiția se află în perioada de stabilizare, în care Somaco urmărește atingerea obiectivelor propuse. După finalizarea investiției, Somaco va obține atât avantaje concurențiale - imbunătățirea calității produsului BCA, creșterea eficienței și optimizarea costurilor de producție, cât și beneficii ecologice - protecția mediului prin reducerea cantității de deșeuri și a consumului de resurse și beneficii sociale - protecția muncii, responsabilitate socială, îmbunatățirea condițiilor de muncă, preocupare pentru un mediu verde și curat.


« În următorii ani ne propunem stabilizarea producției la nivelul optim de eficiență și consolidarea poziției în piață pentru segmentul de BCA, prin fidelizarea partenerilor actuali și prin cresterea satisfacției clienților finali ai produselor Somaco. O altă prioritate a mandatului meu este dezvoltarea durabilă: dezvoltarea personalului, sănătatea și securitatea în muncă, protecția mediului și responsabilitatea socială. În acest sens, doresc să continuăm în toate fabricile acțiunile de ecologizare, înverzire și responsabilitate socială » adaugă Sorin Miron.

 
Prin Norway Grants și EEA Grants, Norvegia contribuie la reducerea disparităților socio-economice și la întărirea relațiilor bilaterale cu țările beneficiare din Europa. Norvegia cooperează strâns cu Uniunea Europeană prin Acordul privind Spațiul Economic European (EEA).


Pentru perioada 2009-14, contribuția Norvegiei este de 1.7 miliarde euro. Fondurile sunt disponibile pentru ONG-uri, instituții de cercetare și de învățământ, pentru sectorul public și cel privat din 12 țări care au aderat recent la UE, precum și Grecia, Portugalia și Spania. Există o largă coorperare cu entități din Norvegia și activitățile pot fi implementate până în anul 2016.


Ariile principale de susținere sunt: protecția mediului și schimbarea climatică, cercetare și burse, sociatatea civilă, sănătate și copii, egalitate între sexe, justiție și patrimoniu cultural.


Pentru mai multe detalii puteti accesa:  www.eeagrants.org, www.norwaygrants.org, http://www.norwaygrants-greeninnovation.no
 
 
Grupul de firme Somaco reunește societățile Somaco Grup Prefabricate SRL, Somaco Structuri Prefabricate SRL și Somaco Antrepriză SRL; deține 5 fabrici pentru prefabricate din beton la Buzău, Roman, Teiuș, Târgoviște și Timișoara și o fabrică unde se produce sistemul de zidărie și termoizolație din BCA – la Adjud.


Cu o cifră de afaceri de 36 milioane euro în anul 2015, grupul de firme Somaco este unul dintre cei mai mari producători de prefabricate din beton utilizate în domeniul infrastructurii rutiere, electrice și de apă canal, precum și al construcției centrelor comerciale, halelor logistice sau de producţie din țară. Deasemenea, Somaco este unul dintre cei mari producători de beton celular autoclavizat (BCA) din țară, liderul pieței din regiunea Moldova. 


În ultimii ani, Grupul Somaco a investit peste 24 milioane de euro pentru extinderea capacităţii de producţie şi a gamei de produse, pentru retehnologizare şi instruirea personalului, fiind unul dintre cei mai dinamici investitori de pe piaţa materialelor de construcţii în perioada 2009-2015.
Portofoliul său de produse cuprinde sistemul de zidărie şi termoizolaţie din BCA şi gama de elemente prefabricate din beton pentru structuri la cheie, infrastructură electrică. În portofoliul de lucrări recente al Grupului Somaco se numără centre comerciale precum Mega Mall București, Dedeman, Kaufland, Carrefour, Bricostore, Praktiker, Metro, Hornbach, centre logistice (Wim Bosman, S.E.A., Lidl, Kaufland, Xindao, Millenium, Penny), hale de producție (Gebauer&Griller, Hella, Daimler, GST, Continental, Hamilton, Martur, Elster, Yazaki), cel mai mare laser din lume ELI-NP Magurele, structuri socio-culturale, consolidări hidrotehnice, bazine de retenție, lucrări de drumuri și poduri, lucrări pentru magistrale de metrou, structuri pentru stații eoliene și modernizări pentru sisteme de canalizare și linii electrice Enel, etc.


Acţionar unic al Grupului Somaco este fondul de investiţii suedez Oresa Ventures, care deţine in portofoliu companii de succes precum Fabryo Corporation, RTC Proffice Experience, Kiwi Finance, Trinity, La Fântana, Romanian Business Consult (RBC).


Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:

Raluca Bănăţeanu

Manager Marketing şi Comunicare

Grupul de firme Somaco

E-mail: raluca.banateanu@somaco.ro