28-10-2011

Somaco susține valorile culturale locale - dezvelirea bustlui inginerului Gheorghe Bals la Adjud

Pe 27 octombrie 2011 a avut loc dezvelirea bustului inginerului academician Gheorghe Bals la Adjud, eveniment susținut de Somaco Grup Prefabricate.

În cadrul Zilelor Municipiului Adjud, Colegiul Tehnic "Gh. Balş" a organizat cea de-a două ediție a Simpozionului "Gheorghe Balş", eveniment ce a avut că acțiune centrală dezvelirea bustului inginerului și istoricului de artă român. Lucrarea a fost realizată de sculptorul Grigore Minea, sub egida "Valori - între prezent și trecut". Evenimentul a cuprins și concursul "Viață și opera lui Gh. Balş", lansarea albumului dedicat primei ediţii a simpozionului din 2008, lansarea revistei școlare "Mozaic" și expoziția de desen și grafică "Gh. Balş", cu lucrări realizate de elevii colegiului. Evenimentul a avut parte de invitați speciali, nepoții inginerului, Ion și Marina Acarici Balş, arhitectul Alexandra Chiliman și profesorul universitar Jana Suler. Evenimentul a continuat cu un inedit spectactol, susținut de Ansamblurile folclorice "Țară Vrancei" şi "Mugurasii din Paltin".

Istoric și inginer, academicianul Gheorghe Balş (1868 - 1934) s-a născut la Adjud, fiind membru titular al Academiei Române. A lucrat, printre altele, la construcțiia podului de la Cernavodă și a portului Constanța, iar în colaborare cu arhitectul Nicolae Ghica-Budești la construirea Institutului "Louis Pasteur" din București.

Evenimentul de la Adjud a fost sponsorizat de Somaco Grup Prefabricate alături de Consiliul Local, Vrancart Adjud, Editura "Docuprint" Bacău și deputatul Ciprian Nica.

gb

Mai multe fotografii găsiți pe pagină oficială de Facebook a evenimentului.