Istoria Somaco

Suntem unul dintre cei mai dinamici producători din industria materialelor de construcții, parte a grupului Holcim România. Credem în construirea unei lumi care este în slujba oamenilor și a planetei. Funcționăm după cele mai stricte standarde de calitate. Istoria noastră recentă începe cu înființarea Somaco Grup Prefabricate în anul 2008, dar cele mai adânci rădăcini ale noastre ajung până la anul 1954, când a fost înființată cea mai veche fabrică de prefabricate deținută de Somaco Grup Prefabricate, cea de la Roman.

2023

Somaco Grup Prefabricate adoptă noua identitate de brand Holcim și susține conceptul "Construim viitorul în armonie cu natura".

2021
Somaco Grup Prefabricate se repoziționează strategic sub o nouă deviză, “Construim pentru oameni și planetă”, și lansează un nou model de afaceri intitulat ECONCEPT.
2020
Somaco Grup Prefabricate lansează linia de producție pentru pereți dubli prefabricați la Buzău. Prin această investiție, Somaco oferă o soluție inteligentă pentru segmentul rezidențial din România.
2019
La 1 noiembrie 2019, Holcim România achiziționează de la Oresa Ventures firma Somaco Grup Prefabricate. Astfel, Somaco pătrunde în marea familie LafargeHolcim, care este liderul mondial al soluțiilor de construcții, cu 70.000 angajați și operațiuni în 70 țări în 4 segmente de piață – ciment, betoane, agregate, produse și solutii, printre care și prefabricate din beton. 
2018
Somaco lansează gama de dispozitive de protecție pentru drumuri Deltabloc (bariere și panouri fonoabsorbante).
2014
Somaco investește în achiziționarea fabricilor Europrefabricate din Târgoviște și Timișoara, devenind astfel cel mai mare producător de elemente prefabricate de beton din România. Investiția s-a ridicat la 8 milioane euro, sumă care reprezintă atât tranzacția în sine, cât și capitalul de lucru.
2011
Somaco Grup Prefabricate investește 4 milioane euro pentru achiziționarea fabricii de prefabricate din beton Teiuș - o unitate de producție nouă, realizată de G&D Prefabbricati in anul 2008. Somaco se extinde astfel la 4 fabrici, dintre care 3 de prefabricate și una de BCA.
2011
Somaco Grup Prefabricate mobilizează 3 milioane euro pentru lansarea unei noi linii de producție de elemente prefabricate din beton pentru sisteme de canalizare la Roman.
2008
Oresa Ventures achiziționează de la Somaco SA, pentru suma de 32,5 milioane euro, trei fabrici de materiale de construcții: Adjud (producție de BCA), Buzău și Roman (producție de prefabricate din beton), precum și dreptul de utilizare exclusivă a mărcii Somaco®. Compania nou înființată poartă denumirea de Somaco Grup Prefabricate. Identitatea de brand are în centru simbolul elefantului, pentru inteligența și robustețea sa, și sloganul Partenerul pentru construcții inteligente.
1990
Fostele întreprinderi de materiale de construcții (IMC) din țară, inclusiv fabricile Buzău, Adjud și Roman, sunt privatizate și se reunesc în cadrul firmei Somaco S.A.
1975
Întreprinderea de Materiale de Construcții de la Adjud își începe producția. În perioada 1975-1989 este una dintre cele mai mari fabrici de BCA din România, singura din regiunea Moldova. 
1970
Întreprinderea de Materiale de Construcții de la Buzău își începe producția. În perioada 1970-1989 este una dintre importantele fabrici de prefabricate din beton din România. 
1954
Întreprinderea de Materiale de Construcții de la Roman își începe producția. În perioada 1954-1989 este una dintre cele mai mari fabrici de prefabricate din beton din România.